Na stole, na którym pojawia się alkohol, nie powinno zabraknąć również smacznego jedzenia. Przekąski do wódki, to nie tylko sposób na poskromienie głodu, ale także metoda na dobre samopoczucie do końca trwania imprezy. Sprawdź, jakie zakąski zaserwować gościom na domowej prywatce, imprezie urodzinowej czy podczas zabawy karnawałowej. Szwedzki stół może być naprawdę okazały, a samo przygotowanie jedzenia nie będzie zbyt trudne, ani czasochłonne.
Dobierz odpowiednie przekąski do wódki
Goście, którzy wyjdą z imprezy głodni, raczej nie będą zadowoleni z udziału w takim spotkaniu. Co więcej, zaniedbanie zaproszonych w ramach serwowania odpowiednich przekąsek może przyczynić się do ich złego samopoczucia następnego dnia.
Musisz wiedzieć, że organizacja okazałych przekąsek naprawdę nie jest trudna. W złym tonie odbierane jest raczej zaserwowanie gotowych przekąsek jak paluszki czy precelki. Oczywiście, mogą pojawić się na stole, ale raczej jako dodatki, aniżeli „dania” główne.
Zasada jest prosta, przekąska musi być dopasowana odpowiednio do rodzaju serwowanego alkoholu. Im więcej procent ma trunek, tym bardziej treściwe powinny być zakąski. Należy zwrócić uwagę, że podczas spożywania alkoholu w układzie pokarmowym zachodzi wiele procesów, a uczestnik imprezy znacznie szybciej odczuwa głód. Czas jednak obalić mit, zgodnie z którym podczas picia wódki najlepiej jeść tłuste i ciężkostrawne dania. Nic bardziej mylnego, w ten sposób wątroba jeszcze bardziej zostaje obciążona.
Dobierz zakąski właściwie do charakteru imprezy. Najczęściej serwowane są niewielkie porcje na zimno, które łatwo wziąć do ręki i kosztować bez zakłócania wyśmienitej zabawy.
Idealne przekąski - stół w tradycyjnej odsłonie
Suto zastawiony stół na imprezach, podczas których pojawia się alkohol, to już tradycja. Jakie przekąski do wódki wybierane są najczęściej? To kiszonki, na przykład ogórki kiszone i trzeba przyznać, że taki przysmak sprawdza się doskonale. Jest nie tylko pyszny, przede wszystkim zawiera sód i potas, czyli minerały, które są naturalnymi elektrolitami. Te z kolei wzmacniają organizm i zapobiegają odwodnieniu. W trakcie wieczoru z kieliszkiem w dłoni takie wzmocnienie jest jak najbardziej zalecane.
O ile wszelkie kiszonki są jak najbardziej mile widziane, to już produkty marynowane nie zawsze sprawdzają się dobrze. Tak uwielbiane przez wszystkich grzybki marynowane czy konserwowe ogórki w zalewie octowej mogą nadmiernie obciążać wątrobę. Oczywiście, spożywane w niewielkich ilościach są jak najbardziej dozwolone. Z powodzeniem można smakować sałatki z ogórkiem konserwowym czy szybkie przekąski w postaci marynowanych grzybów.
Na tradycyjnym stole, typowe zakąski do wódki to również wędliny, na przykład salami, wędzone plastry szynki lub swojska kiełbasa. Dobrym pomysłem zawsze są zimne nóżki, gotowe mini kanapki i świeże warzywa. Najlepiej pokroić je w cienkie słupki albo zrobić z nich koreczki z serem. Z warzywami doskonale sprawdzają się również świeże sałatki, przede wszystkim z pomidorami, które sezonowo są naprawdę wyborne, a dodatkowo są cennym źródłem dobroczynnego potasu.
Zimna płyta według nowoczesnej sztuki kulinarnej
Chcesz zaskoczyć swoich gości? Postaw na stół smaczne przekąski w tej niecodziennej odsłonie. Pieczone ciasto francuskie z zielonym pesto, krążki cebulowe, wytrawne tartaletki z kawałkami kurczaka, roladki z serem i plasterkami salami czy mini tortille z warzywami i sosem pomidorowym, posypane niewielką porcją startego sera, to oczywiście tylko niektóre z propozycji na doskonałe przekąski do wódki.
Przekąski słone czy słodkie?
To, jakie przekąski pojawią się na stole w trakcie organizowanego wydarzenia, w dużej mierze zależy od charakteru imprezy. Podczas skromnego eventu, podczas którego wznoszony jest toast lampką wina, dobrze sprawdza się słodka przekąska typu mini ciasteczka, deserki, a nawet porcja kremowego ciasta czy tortu. Zupełnie inne przekąski zalecane są na imprezy z mocnym alkoholem i na wydarzenia, które trwają do „białego rana”.
Przykładem może być wesele, na którym na pewno nie sprawdzą się słone paluszki czy małe kawałki zimnych zakąsek. Weselnicy chętnie biesiadują przy pełnym stole, na którym nie brakuje nie tylko zimnych dodatków, ale również serwowanych dań na ciepło. Na takiej uroczystości słodki bufet pozostaje jedynie dodatkiem.
Przekąski do wódki na raz
Na imprezach, podczas których do kieliszków i szklanek lądują mocniejsze alkohole, świetnie sprawdzają się tzw. zakąski na raz. Chodzi o to, aby można było je kosztować szybko i przegryźć jednym kęsem. Co ciekawe, z reguły nie trzeba tracić dużo czasu, aby przygotować przekąski tego rodzaju. Wystarczy kilka składników do ciasta francuskiego, szynka konserwowa i warzywa do koreczków albo pieczarki z farszem z sera i z cebulką, aby stworzyć kolorowe, estetyczne, zdrowe i pyszne zakąski.
Idea szybkich przekąsek jest prosta, nie są to dania, którymi zaproszeni goście mają się najeść. Zakąski sprawdzają się raczej jako wstęp do picia alkoholu albo żeby zmienić smak i skosztować niewielkiej porcji czegoś naprawdę pysznego. Po przekąskę sięga się, aby żołądek nie był pusty.
Impreza bez jedzenia nigdy nie jest udana, dlatego zadbaj o zaproszonych gości, serwując im ucztę z przekąskami w tej tradycyjnej albo bardziej wyszukanej odsłonie.