Ilustracja dla tematu: Ciasta i desery weselne

Kiedy wracamy z wesela, możemy się spodziewać kilku pytań - po pierwsze o to, jak wyglądała Panna Młoda, po drugie, jak grała orkiestra, i po trzecie - czy były dobre ciasta? Tort weselny, ciasta i desery to jeden z najważniejszych elementów weselnego menu, dlatego warto szczególnie przyłożyć się do jego zaplanowania i wykonania. Ponadto, jak wierzą niektórzy – od ilości słodyczy na weselu będzie zależała słodycz małżeńska! 

Jak podawać ciasta i desery weselne

Pytanie nie jest bezpodstawne, możemy bowiem zrobić to w sposób tradycyjny, a więc na całej długości stołu ustawić w równych odległościach patery z ciastem lub przygotować specjalny bufet. Drugie rozwiązanie, coraz częściej spotykane na polskich weselach, to „candy bary” (słodkie stoły), czyli swojego rodzaju samoobsługowe cukiernie, gdzie goście mogą wziąć talerzyk i nałożyć sobie kilka gatunków ciasta, a także nalać kawy lub herbaty, które są przygotowane w specjalnych termosach.

Obrazek - 0

Jak zaskoczyć gości

Jeśli chcielibyście zaskoczyć Waszych gości słodkościami, to z pewnością nie uda się to za pomocą ciast, lodów czy rurek z kremem, bo to jest tak zwany weselny standard... Ale ostatnim krzykiem mody zdają się być czekoladowe fontanny! Wyglądają zjawiskowo i wybornie smakują, ale lepiej decydować się na nie w porze jesiennej i zimowej, gdy każdy nabiera ochoty na odrobinę gorącej czekolady. W strumieniach białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady można na przykład zanurzyć specjalnie przygotowane owoce lub wafelki.

Sprawdzone rozwiązania

Na weselach największym powodzeniem - jeśli chodzi o słodycze - cieszą się wszelkiego rodzaju babeczki, muffinki, mini ptysie i tak zwane orzeszki z kremem. Są to pracochłonne słodkości, ale jeśli chcemy zadowolić naszych gości, musimy te smakołyki koniecznie zamówić - i to w ilościach hurtowych!

Obrazek - 0

Tort weselny

Tort weselny to szczególna pozycja w menu. Jego pojawienie się na sali zwykle koncentruje uwagę wszystkich uczestników imprezy, każdy jest bowiem ciekaw zarówno smaku, jak i wyglądu tego rarytasu. Dziś cukiernicy tworzą prawdziwe arcydzieła, tak więc zanim nowożeńcy zaczną kroić tort, powinni pozwolić gościom na robienie zdjęć i oglądanie z bliska misternych zdobień -  to taka chwila dla reporterów! Najczęściej torty weselne są piętrowe, warto więc zamówić różne smaki, by każdy z gości mógł wybrać ulubiony kawałek tortu. Jeśli zamawiamy tort z masą z dodatkiem alkoholu albo biszkoptami nasączanymi wódką, to pamiętajmy, by jedno piętro było z masą bezalkoholową, specjalnie z myślą o najmłodszych uczestnikach wesela!

Obrazek - 0